“Voor zorgmedewerkers staat gebruiksvriendelijkheid voorop”

Met circa 370 locaties en ruim 5.500 medewerkers behoort Ipse de Bruggen tot een van de grootste zorgorganisaties van Zuid-Holland. Om de intensieve zorg aan de cliënten met een verstandelijke beperking en/of een meervoudige handicap efficiënter te maken, implementeert Ipse de Bruggen op grote schaal zorgdomotica-oplossingen van De Heer Medicom. “Innovatie in de zorg is noodzakelijk om een beter overzicht op de zorgverlening te krijgen en het werk voor de zorgmedewerkers te vereenvoudigen”, zegt vastgoedmanager Peter van der Born.

Voor het prille begin van de samenwerking tussen Ipse de Bruggen en De Heer Medicom moeten we terug naar eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Voor de toenmalige Stichting De Bruggen – die later fuseerde met Stichting Ipse – leverde De Heer Medicom al de eerste cliënttoezichtsystemen. In de daaropvolgende decennia werd de samenwerking steeds verder geïntensiveerd. Na een langdurig aanbestedingstraject, waarvoor meerdere leveranciers van zorgdomotica-oplossingen werden uitgenodigd, viel eind 2017 opnieuw de keuze op De Heer Medicom. Vastgoedmanager Peter van der Born van Ipse de Bruggen legt uit wat daarbij de doorslag gaf: “Ten eerste is de Heer Medicom voor ons al jarenlang een vertrouwde partij met bewezen technieken. Ten tweede is voor De Heer Medicom zorgdomotica de core business; dit in tegenstelling tot andere leveranciers waarvoor dit slechts een nevenactiviteit is. Daardoor kan deze partner ons continuïteit garanderen in het onderhoud van de diverse systemen, dat vinden wij heel belangrijk. Bovendien voldeed De Heer Medicom als geen ander aan ons uitgebreide programma van eisen.”

Beheersen nachtdienst

Op haar honderden locaties – waaronder dagcentra, woningen en behandelcentra– richt Ipse de Bruggen zich op cliënten met een verstandelijke beperking en/of een meervoudige handicap. “Dat loopt uiteen van mensen met een licht verstandelijke beperking die begeleid wonen tot bedlegerige cliënten die voor hun zorg volledig van ons afhankelijk zijn”, licht Peter toe. “Momenteel is De Heer Medicom op tientallen van onze locaties volop bezig met de vervanging en vernieuwing van zorgdomotica-oplossingen. Wij hebben bewust gekozen voor één standaard zorgdomoticasysteem, zodat al onze duizenden medewerkers daarmee kunnen werken. Het hart van dat systeem wordt gevormd door het ANC zorgdomotica platform van De Heer Medicom. Dit platform zorgt ervoor dat alle alarmen en meldingen naar de juiste persoon binnen de organisatie worden gestuurd. Aan dit systeem kunnen allerlei toepassingen worden gekoppeld, waaronder epilepsiemelders, videocamera’s en deurcontacten. Het ANC zorgdomotica platform helpt ons vooral om de nachtdienst te beheersen met een beperkt aantal zorgmedewerkers, waarbij de cliënten tegelijkertijd toch de aandacht krijgen die ze nodig hebben.”

ANC Mobile Zorg app

Op haar locatie in Nootdorp heeft Ipse de Bruggen sinds kort ook de ANC Mobile Zorg app in gebruik genomen. Hierbij ontvangen de zorgprofessionals alle oproepen op een smartphone. “Het grote voordeel van deze app, die wij vooral in de nachtdienst gebruiken, is dat de zorgmedewerkers mobiel toezicht hebben op hun cliënten. Om een live videoverbinding of een spreek/luister-verbinding met de cliënt tot stand te brengen, hoeven zij niet langer plaats te nemen achter de centrale desk van de nachtdienst. Bovendien krijgen zij, als zij na een melding op weg zijn naar een cliënt, op hun smart device automatisch allerlei aanvullende informatie te zien, zoals type oproep, cliëntnaam en woningnummer. Tevens kun je met deze app het toezicht per individuele cliënt afstellen; zo kun je bijvoorbeeld aangeven of een videocamera of deurcontact tijdelijk moet worden aan- of uitgeschakeld. Hoewel onze medewerkers nog een beetje moeten wennen aan het omgaan met deze nieuwe techniek, zijn wij er als organisatie heel tevreden over.”

Persoonsalarmering bij agressie

Zorgpersoneel kan in allerlei situaties terechtkomen waarin het wordt geconfronteerd met agressie door cliënten of bewoners. Volgens Peter speelt dat laatste ook binnen Ipse de Bruggen een rol: “Nogal wat van onze cliënten met een verstandelijke beperking vertonen ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’, zoals dat in vaktermen heet. Dat betekent dat de oorzaak en betekenis van het gedrag lastig te achterhalen is. Daardoor kunnen deze cliënten soms ook zomaar heel boos of zelfs agressief worden. In zo’n geval kunnen onze zorgmedewerkers gebruikmaken van de persoonsbeveiliging van De Heer Medicom, waarbij zij met één druk op de knop hun collega’s kunnen waarschuwen die vervolgens meteen te hulp schieten.” Het scala aan zorgdomotica-toepassingen gaat echter nog verder, verduidelijkt de vastgoedmanager: “Zo gebruiken wij bij sommige kwetsbare cliënten, voor wie het riskant kan zijn om hun woning te verlaten, dwaalbescherming. Daarbij verstoppen we bijvoorbeeld een draadloze sensor in hun schoen. Zodra zo’n bewoner dan de voordeur nadert, krijgt de zorgmedewerker daarvan een melding. Zodoende wordt de veiligheid van deze cliënten gewaarborgd.”

E-learning module

Peter van der Born is zeer te spreken over de zorgdomotica-oplossingen van De Heer Medicom: “Innovatie binnen de zorg is noodzakelijk om meer overzicht te krijgen op de zorgverlening en om het werk voor zorgmedewerkers te vereenvoudigen”, benadrukt hij. “Maar tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat al deze nieuwe techniek behapbaar blijft voor de medewerkers. Van huis uit zijn zorgprofessionals namelijk vooral goed in het omgaan met mensen, maar met techniek kunnen zij vaak minder goed uit de voeten. Bij implementatie van zorgdomotica is het zaak om daarin een gulden middenweg te vinden. Voor zorgmedewerkers is het vooral belangrijk dat zorgdomoticasystemen gebruiksvriendelijk zijn. De systemen van De Heer Medicom, waaronder de Mobile Zorg app, voldoen daar ruimschoots aan. En dankzij de bijbehorende e-learning module krijgen onze medewerkers de basisbeginselen van deze app in een mum van tijd onder de knie. Dat laatste is voor ons van essentieel belang. Want als zorgorganisatie met meerdere duizenden medewerkers, waar bovendien continu personele verschuivingen plaatsvinden, is het overdragen van kennis een grote uitdaging. Welnu, met behulp van zo’n e-learning module is dat veel eenvoudiger dan van medewerker op medewerker. Zo voorkom je dat kennis verloren gaat.”

Contact

Bent u nieuwsgierig wat een samenwerking met De Heer Medicom voor uw organisatie kan betekenen? Wij vertellen u graag meer.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismakingsgesprek.