ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd

Trouwe medewerkers blikken terug op 60 jaar De Heer Medicom

“Wat mij echt raakte, was de saamhorigheid”

Op 1 januari 2021 was het precies zestig jaar geleden dat Installatiebedrijf Bruls, de voorloper van het huidige De Heer Medicom, werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Alle reden voor een terugblik met enkele trouwe medewerkers die de ontwikkeling van het bedrijf van dichtbij hebben meegemaakt.

Roy Grembowski weet nog als de dag van gisteren hoe hij op 24 september 1974 als elektromonteur zijn loopbaan bij Bruls Installatiebedrijf begon. “Ik werk hier al zo lang dat ik zelfs met de huidige directeur Frans Luiten nog nauw heb samengewerkt op projecten. Kun je nagaan! Als monteurs hebben wij destijds ook veel van  elkaar geleerd”, zegt de nu 64-jarige Roy die zich in de loop der jaren heeft opgewerkt tot coördinator projectbureau. Zo’n vier jaar later, op 1 januari 1979, trad zijn collega en leeftijdsgenoot Leon Wauben toe tot het bedrijf, eveneens als monteur. “Destijds ging ik er van uit dat dat maar voor tijdelijk was, want ik had mij al opgegeven voor het conservatorium, omdat ik eigenlijk beroepsmuzikant wilde worden. Maar daar is het nooit van gekomen”, aldus Leon, die nu al meer dan twintig jaar de rol van inkoper vervult. Wie ook al bijna dertig jaar bij De Heer Medicom werkt, is Hans Keulen. De 57-jarige administrateur beleefde hier op 1 juni 1991 zijn eerste werkdag als commercieel-administratief medewerker. Hij vertelt hoe zijn loopbaan als een speer van start ging: “Aangezien ik ook nog een studie volgde, was het de bedoeling dat ik eerst voor halve dagen zou gaan werken. Maar wat denk je? Nog geen twee weken later werkte ik hier al voor veertig uur per week! Overigens werken ook vandaag de dag alle medewerkers van De Heer Medicom fulltime en krijgt iedereen in principe een vast dienstverband aangeboden. Zeker in de huidige tijd is een bedrijf dat zijn werknemers zoveel bestaanszekerheid biedt best bijzonder. Mede daardoor zijn veel van onze medewerkers ook zo honkvast.”

Gezellige sfeer

In een tijd dat ‘jobhoppen’ aan de orde van de dag is, zijn werknemers die al tientallen jaren voor een en hetzelfde bedrijf werken eerder een zeldzaamheid. Volgens Hans is het vooral de prettige bedrijfscultuur waardoor hij en zijn twee collega’s hun werkgever al zo lang trouw zijn: “Wat mij hier meteen opviel, was de grote saamhorigheid. Men had iets voor elkaar over, dat raakte mij echt. Als dat nodig was, lieten medewerkers alles uit de handen vallen om op een andere afdeling te hulp te schieten.” Leon kan dat beamen: “Als er bijvoorbeeld geassembleerd moest worden, of er moest een belangrijke mailing de deur uit, dan deden wij dat met z’n allen. En de sfeer was zeer gezellig. Om een voorbeeld te noemen: toen wij met ons bedrijf nog aan de Heirweg in Born zaten, hadden wij vóórdat wij ’s ochtends aan het werk gingen al pijn in onze kaken van het lachen. Ook wist je van iedereen wat er speelde, zowel privé als zakelijk.”

Specialisatie

Anno 2021 kent De Heer Medicom nog steeds een hecht team. “Maar in vergelijking met vroeger is alles – net zoals dat voor de hele maatschappij geldt – natuurlijk wel veel zakelijker geworden”, zegt Hans. “Daarnaast is door de groei van het bedrijf alles veel specialistischer geworden. Zo kon je jaren geleden aan de telefoon de meeste vragen van klanten over producten nog wel zelf beantwoorden. Maar de technologische ontwikkelingen op het gebied van zorgdomotica volgen elkaar zo snel op dat je niet meer van alles op de hoogte kan zijn. Voor veel vragen moet je daarom tegenwoordig naar een specialist doorverbinden.” Ook Roy zag zijn werkveld in de afgelopen decennia ingrijpend veranderen: “Waar ik vroeger als elektromonteur vooral in de uitvoering zat, ben ik tegenwoordig als coördinator projectbureau veel meer aan het engineeren en delegeren. Dat betekent ook dat ik vergeleken met vroeger veel meer met mensen moet samenwerken. Dat is spannend en brengt weer heel andere uitdagingen met zich mee, want vroeger als monteur was ik toch min of meer als eenling bezig.” Ook Leon maakte binnen De Heer Medicom een hele persoonlijke ontwikkeling door: “Momenteel tellen we 32 medewerkers, maar toen ik bij het toenmalige Bruls Telecommunicatie in dienst kwam, waren er slechts drie werknemers. In het begin was ik ontwikkelaar en specialist in audio-installaties. In die hoedanigheid heb ik aan de wieg gestaan van de diverse generaties zorgdomoticasystemen die wij in de loop der jaren hebben ontwikkeld, waaronder de ANC 2018, de ANC 2019, de ANC 1004, de ANC 3000 alsook het PSS-systeem. Maar door de toenemende specialisatie binnen het bedrijf ben ik mij op gegeven moment gaan toeleggen op één bepaald vakgebied en ben ik inkoper geworden. Ik houd mij niet alleen bezig met de inkoop van technische componenten, maar ook met koffie, thee en andere huishoudelijke spullen. En is bijvoorbeeld de wc eens verstopt, dan zorg ik er ook voor dat dat wordt opgelost.  Die diversiteit is ook juist het leuke van mijn werk; als inkoper heb je bijna overal iets mee van doen.”

Doorgroeimogelijkheden

Hoewel het nog niet helemaal zo ver is, komt de pensioengerechtigde leeftijd met name voor Roy en Leon wel steeds dichterbij. Over de vraag wat zij in de toekomst met hun welverdiende vrije tijd denken te gaan doen, hoeft Leon niet lang na te denken: “Na mijn pensioen wil ik mij volledig gaan storten op mijn oude liefde: muziek maken. Thuis heb ik al een complete muziekstudio ingericht.” Voormalig judoka Roy ziet zichzelf ook nog doorgaan met het lesgeven in de Indische gevechtskunst Poekoelan Kemajoran. “ Maar ook alles wat te maken heeft met biologie heeft mijn interesse”, aldus Roy die naar eigen zeggen vroeger door zijn vader met militaire discipline is opgevoed. “Ook binnen dit bedrijf is dat sterke verantwoordelijkheidsgevoel mij altijd goed van pas gekomen. Want ook dat is het mooie van De Heer Medicom, namelijk dat je hier doorgroeimogelijkheden hebt en je persoonlijke ambities kunt waarmaken.”

Lees hier meer over de bedrijfsgeschiedenis van De Heer Medicom