ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
Zoek
Sluit dit zoekvak.
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd

Sfeerverslag Zorg & ICT 2022

System integrator De Heer Medicom maakt slimme koppelingen met software zorgpartners

Van 14 tot en met 16 juni stond de Jaarbeurs in Utrecht in het teken van de vakbeurs Zorg & ICT, onderdeel van de Dutch Health Week. Voor het eerst na lange tijd kon ook De Heer Medicom zich eindelijk weer eens aan een groot publiek van vakgenoten en zorgprofessionals tonen. Voor de bezoekers werd het eens te meer duidelijk dat De Heer Medicom als geen ander bedrijf vooroploopt op het gebied van innovatieve zorgdomotica-oplossingen.

Dinsdag 14 juni. Het is stralend weer in Utrecht. Hoewel de verleiding groot is om een terrasje te pikken, zijn er toch nog genoeg mensen op de been die vandaag in de Jaarbeurs een kijkje nemen bij de Dutch Health Week. Eenmaal binnen in Hal 1, waar de vakbeurs Zorg & ICT zich afspeelt, merk je meteen hoe fijn veel mensen het vinden om elkaar na zo lange tijd van online meetings weer eens in levenden lijve te spreken. En elkaar de hand te schudden. Zo ook bij de interactieve stand van De Heer Medicom waar de medewerkers de ene na de andere bezoeker te woord staan.

Innovatieve koppeling met thuiswonenden
Er is genoeg nieuws te melden, want volgens directeur Frans Luiten hebben de ontwikkelingen op het gebied van zorgdomotica bepaald niet stilgestaan. “Doordat ouderen steeds langer thuis blijven wonen, zie je bijvoorbeeld dat de thuiszorg en de intramurale zorg in een zorginstelling steeds meer naar elkaar toe groeien”, zegt Frans. “Denk bijvoorbeeld aan herstelzorg of interventiezorg; nadat mensen een tijdje in een zorginstelling hebben verbleven, gaan ze tegenwoordig steeds vaker weer terug naar huis. Daarop hebben wij ingespeeld door onze HomeLiving app – waarmee thuiswonende ouderen via een tablet eenvoudig kunnen communiceren met familie en mantelzorgers– te koppelen aan ons ANC zorgdomotica platform. Dankzij deze koppeling kunnen zorgprofessionals nu veel eenvoudiger contact leggen met een thuiswonende cliënt of een mantelzorger.”

Kindvriendelijke zorgrobot
De onbetwiste eyecatchers bij de stand van De Heer Medicom zijn de zorgrobots Cruzr en Saartje. Laatstgenoemde ging tot voor kort nog door het leven als James, maar is inmiddels voorzien van vlechtjes en vrolijke kleurtjes. Product manager Martijn Goossens legt uit waarom: “Deze zorgrobot hebben wij onder meer ingezet bij een pilot in op de kinderafdeling van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. De robot probeert het wat minder spannend te maken voor kinderen in het ziekenhuis. Dat doet hij bijvoorbeeld door met hen een praatje te maken of een spelletje te spelen. Daar bleek echter ook dat het voor deze jonge doelgroep belangrijk is om de robot een wat meer kindvriendelijk uiterlijk te geven. Naderhand hebben wij deze zorgrobot daarom aangepast.”

Hetzelfde DNA
Als zogeheten system integrator is De Heer Medicom erin gespecialiseerd om ook innovatieve technieken van andere aanbieders in zijn zorgdomotica-oplossingen te integreren. Een van die samenwerkingspartners, eveneens aanwezig op de Zorg & ICT, is Nedkom, dat vooral thuis is in persoonsalarmering en stil brandalarm. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf uit Eindhoven bij zorginstellingen al tal van gezamenlijke projecten met De Heer Medicom gerealiseerd. “Onze oplossingen vullen elkaar perfect aan”, zegt eigenaar John Stienen. “Zo hadden zorgmedewerkers vroeger een aparte pieper voor een stil brandalarm bij zich. Maar nu komen alle meldingen voor zorgalarmering, persoonsalarmering en brandalarm binnen op één device.” Het mooie aan de samenwerking met De Heer Medicom vindt John Stienen vooral dat beide organisaties dezelfde filosofie hebben: “Wij werken allebei vanuit de gedachte dat zorgdomotica-oplossingen vooral werkbaar en eenvoudig moeten zijn. Wat je een klant belooft, moet je ook kunnen waarmaken. Wat dat betreft, beschikken Nedkom en De Heer Medicom over hetzelfde DNA.”

Kunstmatige intelligentie
Een eindje verderop in Hal 1 wordt de aandacht van enkele bezoekers getrokken door een demonstratie van de Kepler Night Nurse, een systeem dat op basis van kunstmatige intelligentie bewegingspatronen van zorgcliënten kan volgen. De software kan zien of iemand is gevallen of hulp nodig heeft. Zonder vage alarmen als de kat op bed springt of als er een kussen op de grond valt. Inmiddels is dit systeem ook al volledig geïntegreerd in het ANC platform van De Heer Medicom. Volgens Jaap Veerhoek, directeur van het Kepler Vision Experience Center in Eindhoven, wordt daarbij de software continu aangepast aan de wensen van de zorgcliënten: “Zo hebben wij onlangs een functie ontwikkeld waarbij er een melding komt als een valgevaarlijke situatie ontstaat wanneer een cliënt opstaat uit een stoel. Ook de specialisten van De Heer Medicom zijn goed op de hoogte van ons systeem. Met zo’n vakkundige partner is het altijd fijn samenwerken.”

Wangalarm
Op de Zorg & ICT tref je vandaag ook veel zorgprofessionals aan voor wie het bezoek vooral een leerzaam uitje is. Nicole Huibers, verpleegkundige bij ZorgSpectrum in Houten, geniet bij de stand van De Heer Medicom van een overheerlijk kopje koffie dat de barista zojuist voor haar heeft ingeschonken. Zij is hier vandaag onderweg met een groepje collega’s en werkt dagelijks met het verpleegoproepsysteem van De Heer Medicom. “Bij een melding verschijnt op onze smartphone het kamernummer en je krijgt ook meteen een spreek-luisterverbinding met de cliënt, dat is ideaal!”, zegt ze. “Overigens hebben we deze beurs ook afgelopen november bezocht, toen zijn we door De Heer Medicom attent gemaakt op het bestaan van een wangalarm. Inmiddels gebruiken we dat wangalarm, dat aan een flexibele stang is bevestigd, ook daadwerkelijk voor een van onze cliënten die vanwege de ziekte van Parkinson zijn armen niet meer kan gebruiken.”

Snelle ontwikkeling
Ronald Ramaekers, medewerker van de ICT-afdeling van het Maastricht University Medical Center (MUMC), is speciaal uit het diepe zuiden naar het midden van het land afgereisd. Hij is benieuwd naar de nieuwigheden die De Heer Medicom – waarvan het MUMC al jarenlang een trouwe klant is – op deze beurs laat zien. Zijn aandacht gaat daarbij vooral uit naar slimme sensoren en andere toepassingen op het vlak van ‘Internet of Things’.  De noviteit die Martijn Goossens laat zien – een draadloze hals-/polszender waarmee een cliënt die een ommetje maakt in geval van nood met één druk op de knop een spreek-luisterverbinding met een zorgprofessional kan maken – zal hem dan ook ongetwijfeld als muziek in de oren klinken. Ook Fred Bekenkamp, directeur bedrijfsvoering van installatiebedrijf Vehof uit Twente, is zichtbaar onder de indruk van de innovaties: “Ik ken De Heer Medicom nog uit het verleden. Maar vandaag heb ik gezien wat voor ontwikkeling dit bedrijf in korte tijd heeft doorgemaakt op het gebied van zorgdomotica. Dan heb ik het met name over de grote sprong van de vroegere bekabelde systemen naar de huidige draadloze toepassingen. Daardoor ben ik positief verrast!”, besluit hij.