ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
Zoek
Sluit dit zoekvak.
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd

Klantverhaal: Zuyderland kiest voor innovatieve zorgdomotica

“Dwaalbescherming biedt cliënten optimale bewegingsvrijheid”

Zuyderland, met ziekenhuizen in Heerlen en Sittard, beschikt ook over diverse zorgcentra. Voor het bieden van optimale zorg aan psychogeriatrische cliënten en bewoners met een lichamelijke beperking heeft Zuyderland Zorgcentra gekozen voor de zorgdomotica-oplossingen van De Heer Medicom. “Om voor onze cliënten én zorgmedewerkers een veilige leefomgeving te creëren, maken wij gebruik van de meest innovatieve toepassingen, waaronder slimme sensoren met mogelijkheid tot beeldverificatie en leefcirkels met dwaalbescherming”, zegt Gilbert Tychon, Manager Vastgoed en Facilities bij Zuyderland Zorgcentra.

In totaal beschikt Zuyderland Zorgcentra, verspreid over de regio Sittard, over zestien locaties. “Op deze locaties waren tot nog toe, om bepaalde bewegingspatronen van cliënten te detecteren, allerhande systemen in gebruik, waaronder draadloze sensoren en bedmatjes”, aldus Gilbert Tychon. “Maar om de zorg voor onze cliënten te optimaliseren, willen wij voor al onze zorglocaties graag toe naar één uniforme werkwijze op het gebied van domotica. Daarom hebben wij zo’n vier jaar geleden een uitvraag naar de markt gedaan. Daarbij hebben wij uiteindelijk gekozen voor het zorgdomotica platform van De Heer Medicom.” Tychon legt uit wat daarbij de doorslag gaf: “Bij onze transitie naar een innovatief zorgdomotica platform hadden wij een bepaald doel voor ogen. Op weg daar naartoe was De Heer Medicom daarbij van meet af de partner die ons daarbij het beste kon bijstaan. Bovendien is het een partner die optimale transparantie biedt. Zo konden wij bij Cicero Zorggroep, een concullega van ons die zorg verleent in de Oostelijke Mijnstreek, navragen wat hun ervaringen waren met de zorgdomotica-systemen van De Heer Medicom. Want aangezien de kwaliteit van onze zorgverlening volledig gewaarborgd moet zijn, kunnen wij het ons niet permitteren om een soort proeftuin voor innovaties te zijn. Vandaar dat wij uitsluitend systemen toepassen die honderd procent betrouwbaar zijn en zich in de praktijk al ruimschoots hebben bewezen. De systemen van De Heer Medicom voldoen daar als geen ander aan. Bovendien is het een partner die uitstekende service en nazorg biedt en die actief met ons meedenkt over de continuïteit op de lange termijn.”

Pilotproject Parc Glana


Zo’n anderhalf jaar geleden ging de samenwerking tussen Zuyderland Zorgcentra en De Heer Medicom van start met een pilotproject in zorgcentrum Glana in Geleen. “Die proef is dermate goed verlopen dat wij het zorgdomotica platform nu op het hele Parc Glana gaan toepassen. Daarna wordt dit platform ook geïmplementeerd op ons nieuw grootschalig woonzorgcentrum Hof van Serviam in Sittard”, zegt Tychon, die uitlegt wat de grootste praktische meerwaarde van het nieuwe zorgdomotica platform is: “Bij ons huidige oproepsysteem geldt een bepaalde oproeptijd, maar met de ANC Mobile zorg app kan ons zorgpersoneel op hun smartphone onmiddellijk een spraak-beeld-verbinding maken met de cliënt en alvast vragen hoe het met hem of haar gaat. Dat draagt bij aan de veiligheid van onze cliënten en zorgt bij onze zorgmedewerkers voor een efficiënter werkproces.”

Slim sensortoezicht

Om de veiligheid van cliënten te waarborgen en te waken over hun welbevinden, maakt Zuyderland ook gebruik van slimme sensoren. Met behulp van sensoren – voorzien van zogeheten motion detection – wordt binnen geprogrammeerde beeldvlakken activiteit of inactiviteit van bewoners gedetecteerd. “Als een cliënt bijvoorbeeld ’s nachts uit bed gaat of wanneer er langer dan tien minuten inactiviteit op de badkamer is, maakt de slimme sensor hiervan automatisch een melding naar de smartphone van de zorgmedewerkers“, verduidelijkt Tychon. “Vooral tijdens de nachtdienst ontstaat hierdoor veel meer rust op verpleegafdelingen, doordat nachtelijke rondes worden vervangen door inkijkrondes met videoverificatie. Hierdoor hebben onze zorgmedewerkers meer tijd voor andere zorgtaken. Bovendien heeft dit een gunstig effect op cliënten die niet langer gestoord worden in hun slaap. Daarom zijn wij momenteel bezig om op onze zorglocaties al onze oude systemen, waaronder draadloze sensoren en bedmatjes, stap voor stap te vervangen door slimme sensoren met mogelijkheid tot beeldverificatie. Dat neemt niet weg dat bij sommige cliënten met een specifieke zorgvraag ook in de toekomst wellicht nog steeds draadloze sensoren nodig zullen zijn, maar deze kunnen eenvoudig aan het zorgdomotica platform van De Heer Medicom worden gekoppeld.”

Bewegingsvrijheid

Bij de implementatie van de systemen van De Heer Medicom koos Zuyderland bewust voor de meest geavanceerde innovaties die er op de markt zijn. Behalve slimme sensoren hoort daar ook dwaalbescherming bij. Om te voorkomen dat dementerende cliënten van Zuyderland onbewust de zorginstelling verlaten, dragen zij bijvoorbeeld een hals- of polszender die de aanwezigheid van deze persoon bij een bepaalde toegangsdeur detecteert. “Ons uitgangspunt is dat wij hiermee voor onze cliënten maximale bewegingsvrijheid in een veilige woonomgeving creëren”, benadrukt Tychon. “Zo kunnen de bewoners in Parc Glana overdag vrijelijk een wandeling maken in het park rond de woningen, zonder tegen gesloten deuren aan te lopen. Alleen de in- en uitgangspoorten van het park zijn voorzien van sensoren die signaleren als een bewoner daar in de buurt is. Dankzij deze moderne techniek krijgen zij bewegingsvrijheid binnen vastgestelde grenzen, zogeheten leefcirkels en kunnen zij gaan en staan waar zij willen.”

Contact

Bent u nieuwsgierig wat een samenwerking met De Heer Medicom voor uw organisatie kan betekenen? Wij vertellen u graag meer.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismakingsgesprek.