ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
Zoek
Sluit dit zoekvak.
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd

Klantverhaal: Op de koffie bij Esdégé Reigersdaal

Het is mens eigen om een nieuw product en/of applicatie graag eerst uitvoerig te kunnen testen en ervaren alvorens men tot aankoop overgaat. Deze behoefte heb je als consument; bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe smartphone. Maar dit heeft een zorgorganisatie uiteraard ook bij hun beoogde investeringen voor de toekomst zoals nieuwe zorgdomotica. En een van onze klanten heeft daarom onlangs iets nieuws uitgerold.

Op vrijdag 18 februari bezochten we het hoofdkantoor van Esdégé Reigersdaal te Heerhugowaard. Alwaar we vriendelijk werden ontvangen door Chris van der Blonk; ICT manager en drijvende kracht achter de aldaar geïmplementeerde OTA ruimte. Waarbij OTA staat voor Ontwikkel, Test & Acceptatie.

Bij het binnenlopen van de OTA ruimte blijkt meteen dat het een reële simulatie van de werkelijkheid betreft; er staan 3 bedden opgesteld en er zijn diverse zorg hulpmiddelen aanwezig. Dat het een levensechte nabootsing is blijkt wel uit het feit dat we bij binnenkomst even ‘schrikken’ als we naar rechts kijken en er iemand in bed lijkt te liggen; gelukkig blijkt het slechts een oefenpop te zijn. Het is ons snel duidelijk dat er goed nagedacht is over de ruimte. Want naast het testen met en ervaren van verschillende zorgdomotica, kan er in deze ruimte ook geoefend worden met zorghulpmiddelen zoals de verschillende tilliften zoals ze ingezet worden binnen Esdégé Reigersdaal. Tevens kan er in de ruimte fysiek worden geoefend op o.a. het bloedprikken van cliënten.

OTA ruimte
Kijkend naar de aanwezige zorgdomotica zien we een breed scala aan mogelijkheden welke te koppelen is tot 1 intelligent systeem. Maar ook als losse element ingezet kunnen worden, afhankelijk van de beoogde situatie.
Bij elk bed is een IP kamerunit geplaatst; deze intelligente unit registreert alle meldingen en alarmen. Afhankelijk van de individuele behoefte van de cliënt en/of behandelaar kan elke unit worden uitgebreid met een hals- polszender, bedpaaltje of bijvoorbeeld een bedmat.

OTA ruimte 2

In de kamer bevindt zich aan het plafond een slimme sensor; deze registreert beweging en kan zo onder andere de medewerkers alarmeren als de cliënt zijn bed verlaat of als iemand de kamer binnenkomt. De medewerkers kunnen live meekijken in de kamer bij binnenkomst van een melding, of in de nacht op afstand hun rondes ‘lopen’ i.p.v. fysiek de kamer oplopen met het bijkomende risico de cliënt te storen in zijn nachtrust.

In, en rondom, de kamer bevinden zich sensoren met het oog op dwaaldetectie. Dit maakt het mogelijk om met zogenaamde leefcirkels te werken. Op deze manier creëer je op een veilige en verantwoorde manier bepaalde vrijheden voor de cliënt.
Al de verkregen informatie kan op 2 manieren de medewerkers bereiken. Op een vaste werkplek middels het ANC zorgdomotica platform op een computer, of op een mobiele telefoon dankzij de ANC mobile app. In deze testlocatie zijn beide mogelijkheden uiteraard aanwezig. Voor het testen van de ANC mobile app en de benodigde hardware zijn zelfs 3 verschillende merken toestellen aanwezig.

Chris legt ons uit; “De keuze om deze ruimte zo in te richten is tweeledig. Enerzijds biedt het onze fysieke zorglocaties de mogelijkheid om de diverse mogelijkheden te bekijken en ervaren, alvorens een individuele keuze te maken in de te implementeren zorgdomotica. Anderzijds geeft het ons als ICT afdeling de mogelijkheid om alle hardware en applicaties uitvoerig te testen in een veilige omgeving. Doordat we updates en nieuwe hardware hier als eerste kunnen implementeren zijn we er zeker van dat we in de praktijk continuïteit kunnen garanderen. De techniek ontwikkeld zich continue, en deze OTA zorgt ervoor dat we nieuwe mogelijkheden snel en gecontroleerd kunnen testen.” Zo spraken we met Chris tijdens ons bezoek al even kort over de mogelijke implementatie van de zogenaamde 4de generatie slimme sensoren op korte termijn.

Deze OTA ruimte is een unicum voor de Nederlandse zorginstellingen. Esdégé Reigersdaal is hier terecht trots op en biedt collega instellingen graag aan om de mogelijkheden zelf op locatie te komen ervaren. Heeft u hier interesse in? Laat het ons weten; wij zullen dan een afspraak voor u inplannen en e.e.a. faciliteren.