Klantverhaal: Lentis kiest voor innovatieve zorgdomotica De Heer Medicom

“Slim cameratoezicht draagt bij aan zelfredzaamheid bewoners”

Om de kwaliteit van zorg te verbeteren en bewoners van verpleeghuizen optimale vrijheid te bieden, zijn innovatieve zorgdomotica-oplossingen onmisbaar. Mede daarom koos Lentis voor haar ouderenzorgorganisatie Dignis voor een systeem van slim cameratoezicht van De Heer Medicom. Samen met de ANC Mobile Zorg app wordt hiermee bereikt dat de zorgmedewerkers precies daar naartoe worden geleid waar ze het hardst nodig zijn. Oftewel ‘het beter richten van zorg’, zoals Lentis dat noemt.

Lentis WiekslagLentis, ontstaan in 1895, biedt geestelijke gezondheidszorg, forensische gezondheidszorg en ouderenzorg in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Vandaag de dag bestaat Lentis, dat in totaal zo’n vierduizend medewerkers telt, uit vier zorggroepen. Één daarvan is ouderenzorgorganisatie Dignis. In het afgelopen voorjaar werden in drie locaties van Dignis – De Wiekslag in Norg, De Duinstee in Eelde en De Enk in Zuidlaren – diverse zorgdomotica-oplossingen geïmplementeerd. De uitvoering van het project lag in handen van projectleider Henk Kuiper en de domotica-experts Jeroen Waalkens en Menco Weerstand van iLentis (een ondersteunende dienst binnen Lentis voor ICT). Laatstgenoemde legt uit waarom de keuze daarbij op De Heer Medicom viel: “Bij een project van Lentis van zo’n tien jaar geleden hadden wij al eens gebruikgemaakt van de diensten van De Heer Medicom. Tijdens de beurs Zorg & ICT in 2019 zijn wij opnieuw met elkaar in contact gekomen en is onze samenwerking met De Heer Medicom hernieuwd. Voor de innovatieve zorgdomoticasystemen op de drie locaties van Dignis hebben wij eerst een brede marktoriëntatie gedaan waarvoor meerdere partijen werden uitgenodigd. Uiteindelijk kwam De Heer Medicom daarbij als beste uit de bus.”

Beter richten van zorg

Lentis DuinsteeAls het gaat om innovatie in de zorg, volgen de technologische ontwikkelingen elkaar snel op. Juist dat laatste gaf voor Lentis de doorslag om voor De Heer Medicom als partner voor zorgdomotica te kiezen, verduidelijkt Menco Weerstand: “Ze weten als geen ander wat er in de zorg speelt en ze denken met je mee. Ongeacht om wat voor zorggerelateerd probleem het gaat: je kunt het zo gek niet bedenken, of er is door De Heer Medicom al over nagedacht. Dat werkt gewoon heel fijn!” Binnen de drie verpleeghuizen van Dignis, waar voornamelijk ouderen met dementie en somatische cliënten zijn gehuisvest, implementeerde De Heer Medicom onder meer een verpleegoproepsysteem,in de vorm van het ANC zorgdomotica platform. In combinatie met de ANC Mobile Zorg app zorgt dit platform ervoor dat de zorgmedewerkers op een smartphone alle alarmen en meldingen van bewoners ontvangen. “Via diezelfde app kunnen onze zorgmedewerkers een spreek/luister-verbinding of een live videoverbinding met de cliënt tot stand brengen”, zegt Menco Weerstand. “Het groot voordeel daarvan is dat de medewerkers precies daar naartoe worden geleid waar ze het hardst nodig zijn. Dat noemen wij ‘het beter richten van zorg’.”

Livebeelden

Om de bewoners een nóg hoger veiligheidsgevoel te geven, is in de kamers van met name de psychogeriatrische cliënten bovendien slim cameratoezicht aangebracht. Preciezer gezegd: slimme sensoren met beeldverificatie, voorzien van zogeheten motion detection-software. Henk Kuiper verduidelijkt in het kort hoe dit werkt: “Wanneer bewegingen worden gedetecteerd die binnen geprogrammeerde beeldvlakken van de camera plaatsvinden – zoals het bed, de deur naar de badkamer en de deur naar de gang – ontvangt de zorgmedewerker hiervan desgewenst een melding op zijn smartphone. Vervolgens kan de zorgmedewerker op basis van zo’n melding een livestream bekijken en op basis daarvan al dan geen actie ondernemen.”

Beter prioteren zorgvraag

Lida van der Schuur, kwaliteitsverpleegkundige van De Enk in Zuidlaren – dat circa 120 voornamelijk psychogeriatrische bewoners en 220 zorgmedewerkers telt – kan de toegevoegde waarde van de nieuwe zorgdomoticasystemen beamen: “Dankzij de meldingen die op de zorgapp binnenkomen, kunnen onze medewerkers beter prioteren op de zorgvraag. Het voornaamste voordeel van een slimme sensor is dat wij op deze manier onze bewoners optimale vrijheid kunnen bieden. Voorheen moesten medewerkers bij een melding even een kijkje op de kamer nemen om de actuele situatie van een bewoner te beoordelen. Maar nu kunnen zij dat op afstand doen en via een live-videoverbinding een inkijkje in een kamer nemen. Dat zorgt ervoor dat de bewoners veel meer hun zelfredzaamheid behouden.”

E-learning

Om de zorgmedewerkers zo snel mogelijk vertrouwd te maken met de nieuwe zorgdomotica-oplossingen, maakte Dignis gebruik van diverse e-learningmodules van De Heer Medicom, waaronder die voor slimme sensoren en de ANC Mobile zorg app. Volgens Lida van der Schuur, die nauw betrokken was bij de scholing van de zorgmedewerkers, zijn de kant-en-klare online lesmodules een onmisbare voorbereiding voor het in de praktijk leren omgaan met de nieuwe systemen. “Inmiddels zijn onze zorgmedewerkers ook al gewend geraakt aan de nieuwe zorgtoestellen. Overigens krijgen wij in tegenstelling tot voorheen nu ook aanzienlijk minder valse meldingen binnen. Daardoor kunnen onze medewerkers nog veel gerichter zorg leveren. Al met al wordt dankzij de nieuwe zorgdomoticasystemen van De Heer Medicom de kwaliteit van de zorg verhoogd; uiteraard komt dat ook de bewoners ten goede.”

Contact

Bent u nieuwsgierig wat een samenwerking met De Heer Medicom voor uw organisatie kan betekenen? Wij vertellen u graag meer.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismakingsgesprek.