Van 2 tot en met 4 november stond de Jaarbeurs in Utrecht in het teken van Zorg & ICT, dé vakbeurs over digitalisering in de zorg. Voor De Heer Medicom was dit een uitgelezen mogelijkheid om zijn nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zorgdomotica te presenteren. Op de drukbezochte beurs konden de bezoekers zich ervan overtuigen dat De Heer Medicom klaar is voor de toekomst.
Dinsdagochtend 2 november. De deuren van de beurs Zorg & ICT zijn enkele uren geleden opengegaan. De exposanten hebben vol spanning uitgekeken naar deze dag. Zullen er in deze onzekere tijden überhaupt wel bezoekers op de beurs afkomen? Maar rond het middaguur wordt duidelijk dat de meeste standhouders opgelucht kunnen ademhalen. Want al gelijk op de eerste beursdag is er opmerkelijk veel publieke belangstelling in Hal 1 van de Jaarbeurs. Ook de interactieve stand van De Heer Medicom trekt veel bekijks. De eyecatcher bij uitstek is zorgrobot Cruzr die de bezoekers vermaakt met een vrolijk dansje. Service-technicus Jarny Dörenberg geeft de nieuwsgierige toeschouwers tekst en uitleg over de toepassingsmogelijkheden van Cruzr. “Zo kan deze robot een gezondheidscheck uitvoeren bij bezoekers van evenementen”, zegt hij. “Met behulp van een infraroodcamera kan de Cruzr de lichaamstemperatuur meten en ook registreren of iemand al dan geen mondkapje draagt. En in zorginstellingen is het bijvoorbeeld mogelijk om deze robot uit te rusten met dwaaldetectie. Als een dwalende bewoner onbewust een verzorgingshuis dreigt te verlaten, kan de zorgrobot naar die cliënt worden gestuurd om de aandacht af te leiden, bijvoorbeeld door een gesprekje met de cliënt aan te gaan.”
Testlabs
Op de beurs wordt Cruzr bijgestaan door zijn kleinere maatje James; deze robot zorgt in diverse zorginstellingen inmiddels al voor de nodige ontspanning, bijvoorbeeld door spelletjes te doen of bij een muziek- of bingo-avond cliënten te entertainen. “’Ook is James gekoppeld aan ons HomeLiving concept, een applicatie met een tablet die speciaal is ontwikkeld voor ouderen die langer zelfstandig thuis blijven wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving”, legt Jarny uit. Op datzelfde moment staat een eindje verderop directeur Frans Luiten van De Heer Medicom een groepje jonge studenten te woord. Volgens hem zijn studenten een belangrijke doelgroep voor De Heer Medicom: “Immers, studenten zijn de toekomstige zorgmedewerkers die met onze zorgdomotica-oplossingen gaan werken. Daarom werken wij ook intensief samen met het onderwijs, zowel met universiteiten, HBO-opleidingen als het MBO. Op diverse onderwijsinstellingen hebben wij testlabs ingericht waar studenten kunnen kennismaken met onze innovatieve zorgtechnologie. Met de Universiteit Maastricht doen we onderzoek naar zorgrobots, met name op het gebied van social behaviour; wat is de invloed van robots op het gedrag van mensen? En in hoeverre is de zorgprofessional en de zorgvrager al klaar voor dit soort nieuwe technologie?”
Kepler Night Nurse
Frans Luiten is nog niet uitgesproken, of zijn aandacht wordt alweer opgeëist door een volgende geïnteresseerde bezoeker. Over gebrek aan belangstelling heeft de stand van De Heer Medicom niet te klagen. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de barista die de gasten voorziet van een overheerlijk kopje koffie en een lekker hapje. Ondertussen laten zij zich door de medewerkers van De Heer Medicom bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen. Één van die nieuwe ontwikkelingen is een samenwerking met Kepler Vision Technologies, eveneens met een eigen stand aanwezig op Zorg & ICT. Het Amsterdamse softwarebedrijf is hier vooral om de Kepler Night Nurse te demonstreren, een systeem dat op basis van kunstmatige intelligentie bewegingspatronen van zorgcliënten kan volgen. Zit een cliënt bijvoorbeeld op de rand van het bed, stapt hij uit bed of valt hij, dan wordt dat meteen gedetecteerd. “De Heer Medicom beschikt weliswaar ook over dergelijke slimme sensoren, maar de Kepler Night Nurse is nauwkeuriger en geeft weinig valse alarmen; bijvoorbeeld als een kat op bed springt, een kussen op de grond valt of als een gordijn wappert”, verduidelijkt Marc van Oldenburgh, Chief Business Officer van Kepler Vision Technologies. Ook Frans Luiten verwacht dat deze technologie de toekomst heeft: “Vandaar dat er nu een pilotproject gaande is om te onderzoeken of de Kepler Night Nurse aan ons zorgdomoticaplatform kan worden toegevoegd. Want in onze ogen is deze op artificial intelligence gebaseerde technologie ‘the next generation’”.
SmartApp Nedkom
Om een totaaloplossing op het gebied van zorgdomotica te kunnen bieden, zoekt De Heer Medicom zoveel mogelijk de samenwerking op met aanverwante specialisten. Zo wordt op de videopresentatie op de beursstand ook Nedkom prominent in beeld gebracht, een Eindhovens bedrijf dat vooral thuis is in draadloze toepassingen van persoonsalarmeringen en stil brandalarm. Frans Luiten legt uit wat de praktische meerwaarde is van de technologie van Nedkom: “Vroeger hadden zorgmedewerkers meerdere apparaten bij zich waarmee zij allerhande oproepen en meldingen ontvingen. Maar met de volledig certificeerbare SmartApp van Nedkom komen alle meldingen voor zorgalarmering, persoonsalarmering en brandalarm op één device binnen; dat is veel handiger.” Het loopt tegen vijven als het langzaam maar zeker rustiger wordt in Hal 1. De medewerkers van De Heer Medicom kijken met een tevreden gevoel terug op deze eerste beursdag en staan klaar voor de twee dagen die nog komen. Klaar voor de toekomst!