ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd

De Heer Medicom gaat samenwerking aan met Zorabots

“Met menselijke robots gaan wij de zorg van morgen verkennen”

De Heer Medicom, gespecialiseerd in innovatieve zorgdomotica-oplossingen, introduceert als eerste bedrijf in Nederland een menselijke robot voor de zorgsector. De robots zijn voorzien van allerlei technische snufjes waarmee zij het leven van thuiswonende ouderen, maar ook van cliënten in zorginstellingen, aangenamer maken. De Heer Medicom heeft hiervoor een exclusief partnerschap afgesloten met het Belgische Zorabots. “Deze nieuwe technologie zal een steeds grotere rol spelen in de zorg van morgen”, verwacht directeur Frans Luiten van De Heer Medicom.

Buiten voor de ingang van het bedrijfspand van De Heer Medicom in het Limburgse Born poseert Frans Luiten trots bij een aantal robots van het type James. Dat de robots een naam hebben, verklapt al dat James, maar ook Cruzr menselijke trekjes hebben. Met behulp van ingebouwde sensoren, microfoons, luidsprekers en camera’s kunnen de robots perfect met mensen communiceren. Volgens Frans Luiten biedt deze nieuwe technologie ongekende mogelijkheden voor de zorgsector: “Wij zijn druk bezig om de robots te koppelen aan ons eigen ANC zorgdomotica platform. Te beginnen met het Home Living-concept, een applicatie met een tablet die speciaal is ontwikkeld voor ouderen die langer zelfstandig thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld bij een val binnenshuis zou je de robot dan al roepend een commando kunnen geven, die vervolgens automatisch een beeldbelverbinding maakt om een zorgprofessional of mantelzorger te alarmeren. Ook kan de sprekende robot een thuiswonende oudere er bijvoorbeeld aan herinneren dat het tijd is om medicijnen in te nemen. Dat soort interactie tussen mens en robot willen wij in de komende tijd, in nauwe samenwerking met Zorabots, steeds verder ontwikkelen.”

Fysiotherapie

Behalve bij thuiswonende ouderen kunnen menselijke robots ook belangrijke ondersteuning bieden in zorginstellingen. Ook hierbij zijn volgens Frans Luiten de mogelijkheden legio: “Zo zou de robot een perfecte aanvulling kunnen zijn op het dwaaldetectiesysteem dat wij al hebben ontwikkeld. Wanneer een bewoner zich onbewust in de buurt van de hoofdingang begeeft, ontvangt een zorgprofessional daarvan nu al automatisch een melding op de smartphone. Welnu, als je een robot bij de hoofdingang posteert, kan hij zo’n dwalende bewoner meteen geruststellend aanspreken, waarbij de zorgprofessional door de camera-ogen van de robot tegelijkertijd de verrichtingen van die bewoner kan volgen. Of neem nou fysiotherapie, waarbij een fysiotherapeut op afstand via de robot bewegingsoefeningen kan geven aan een cliënt. Daarnaast kan de robot ook voor ontspanning en afleiding zorgen, bijvoorbeeld door bij muziek- of bingo-middagen cliënten op een ludieke wijze te entertainen. Of vereenzaming bij ouderen tegengaan door hun gezelschap te houden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe robots kunnen bijdragen aan een kwalitatief betere en efficiëntere zorgverlening. Als De Heer Medicom willen wij daarom vroegtijdig instappen in deze nieuwe technologie, zodat onze klanten daar maximaal van kunnen profiteren. Met menselijke robots gaan wij zodoende de zorg van morgen verkennen.”

Exclusief Nederlands partnerschap

Voor de introductie van de menselijke robots op de Nederlandse markt heeft De Heer Medicom een exclusief partnerschap afgesloten met het Belgische Zorabots. Co-CEO Fabrice Goffin legt uit hoe die samenwerking tot stand kwam: “Op gegeven moment zijn wij door De Heer Medicom benaderd omdat zij interesse hadden in onze robotica. Daarbij bleek al snel dat De Heer Medicom als gerenommeerde specialist in innovatieve zorgdomotica-oplossingen voor ons de ideale partner is om onze robots op de Nederlandse markt te introduceren. In eerste instantie in de zorgsector, maar op termijn willen we met deze samenwerking onze robots in Nederland ook introduceren in andere sectoren, zoals retail, hospitality en onderwijs.”

Star Wars

Samen met zijn compagnon Tommy Deblieck is Fabrice Goffin het meesterbrein achter de menselijke robots. Hij legt uit hoe zij jaren geleden op het idee kwamen om deze te gaan ontwikkelen: “Wij zijn beiden altijd passionele Star Wars-fans geweest, en dan met name van de menselijk aandoende robot R2-D2 uit deze filmserie. Deze robot was voor ons een belangrijke inspiratiebron. Daarom zijn wij in 2011 gestart met het ontwikkelen van een zich autonoom voortbewegende robot die je ook in dienstverlenende sectoren kunt inzetten. In 2015 zag Pepper, onze eerste menselijke robot, het levenslicht. Onze nieuwste generatie robots – met name James en Cruzr – is technisch al veel geavanceerder; zij wijzen je bijvoorbeeld geheel zelfstandig de weg in een ziekenhuis en beheersen maar liefst 53 talen.”

Cruzr Epidemic

De nieuwste innovatie van Zorabots is de Cruzr Epidemic. Volgens Fabrice Goffin biedt deze vinding vooral in de huidige roerige tijd uitkomst, zoals bij publieksevenementen: “Deze robot kan bij twintig passanten tegelijkertijd de lichaamstemperatuur meten en ook zien of diegenen een mondmasker dragen. Aangezien de wereld er ook na de coronacrisis waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zal uitzien, is hier zeker een markt voor.”

Meer weten? Neem contact met ons op