ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd

Cruzr Epidemic ideaal voor gezondheidscontrole bij publieksevenementen

Nu het coronavirus weer wat dreigt op te laaien, is bij alle openbare gelegenheden waar mensen over de vloer komen extra alertheid geboden. Voor zorginstellingen, ziekenhuizen, bioscopen en theaters blijft het onverminderd belangrijk om de gezondheid van bezoekers goed in de gaten te houden. Daarom introduceert De Heer Medicom uit het Limburgse Born als eerste bedrijf in Nederland een ‘coronaproof’ menselijke robot die bij twintig bezoekers tegelijkertijd de lichaamstemperatuur kan meten. “Maar de robot kan bijvoorbeeld ook helpen om vereenzaming bij ouderen tegen te gaan”, zegt directeur Frans Luiten van De Heer Medicom.

James en Cruzr. Zo heten de kersverse nieuwe ‘medewerkers’ van De Heer Medicom. Het zijn echter geen medewerkers van vlees en bloed, maar heuse robots die zijn volgestouwd met de allermodernste technologie. Dat de robots een naam hebben, verklapt wel al dat deze vernuftige apparaten menselijke trekjes hebben. Met behulp van ingebouwde sensoren, microfoons, luidsprekers en camera’s kunnen de robots perfect met mensen communiceren. “Deze technologie biedt onder meer ongekende mogelijkheden voor de zorgsector waarin wij zijn gespecialiseerd”, zegt Frans. “De nieuwste innovatie van Zorabots – de Belgische producent van de robots waarmee wij samenwerken – is de Cruzr Epidemic. Deze robot draagt bovenop zijn hoofd een infraroodmeter en kan daarmee, bijvoorbeeld bij de ingang van een zorginstelling of ziekenhuis, bij twintig bezoekers tegelijkertijd de lichaamstemperatuur meten. En dankzij de camera-ogen kan de robot eventueel ook meteen checken of iemand al dan geen mondkapje draagt. De mogelijkheden zijn legio. Het is zelfs mogelijk om in de beide robotarmen flacons met ontsmettingsmiddel te plaatsen. Vervolgens geef je de robot, die zichzelf op wieltjes kan voortbewegen, een commando om naar een bepaalde ruimte te gaan om die te desinfecteren.”

Gezichtsherkenning

De menselijke robot kan ook worden ingezet op het gebied van hospitality of als bedrijfsreceptionist. “Bij geregelde bezoekers kan de robot bij de ingang zelfs gezichtsherkenning toepassen”, verduidelijkt Frans. “Daarna laat de robot degene waarmee die bezoeker een afspraak heeft, weten dat zijn of haar bezoek er is. Vervolgens begeleidt de robot de bezoeker automatisch naar de ruimte waar de afspraak plaatsvindt.”

Entertainment

Frans kan zich goed voorstellen dat de menselijke robot in deze roerige tijden ook uitkomst kan bieden bij publieksevenementen. “Zo zou je onze robot kunnen plaatsen bij de ingang van een bioscoop, theater of pretpark. Of bij beurzen en congressen. Behalve dat hij kan worden ingezet voor gezondheidscontrole, is zo’n sprekende robot bij de ingang ook een extra attractie. Je kunt de robot namelijk dusdanig programmeren dat hij op een ludieke wijze bezoekers entertaint of spelletjes met hen doet. Vooral kinderen vinden een dergelijke interactie heel leuk.”

Vereenzaming ouderen tegengaan

Op het gebied van zorgdomotica, waarin De Heer Medicom al ruim veertig jaar is gespecialiseerd, ziet Frans met name mogelijkheden voor thuiswonende ouderen, maar ook voor cliënten in zorginstellingen: “Zo kan de robot je er bijvoorbeeld aan herinneren dat het tijd is om je medicijnen in te nemen. Of neem nou fysiotherapie, waarbij een fysiotherapeut op afstand via het beeldscherm op de robot bewegingsoefeningen kan geven aan een cliënt. Ook kan de robot vereenzaming bij ouderen tegengaan, door hen op te vrolijken. Kortom, de robot maakt het leven van ouderen op allerlei manieren aangenamer, ook op het gebied van veiligheid. Bijvoorbeeld bij een val binnenshuis kun je de robot al roepend een commando geven, die vervolgens automatisch een beeldbelverbinding maakt om een zorgprofessional of mantelzorger te alarmeren.”

Star Wars

Voor de introductie van de menselijke robots op de Nederlandse markt heeft De Heer Medicom een exclusief partnerschap afgesloten met het Belgische Zorabots. Samen met zijn compagnon Tommy Deblieck is Fabrice Goffin van Zorabots het meesterbrein achter de menselijke robots. Hij legt uit hoe zij jaren geleden op het idee kwamen om deze te gaan ontwikkelen: “Wij zijn beiden altijd passionele Star Wars-fans geweest, en dan met name van de menselijk aandoende robot R2-D2 uit deze filmserie. Deze robot was voor ons een belangrijke inspiratiebron. Daarom zijn wij in 2011 gestart met het ontwikkelen van een zich autonoom voortbewegende robot die je ook in dienstverlenende sectoren kunt inzetten. In 2015 zag Pepper, onze eerste menselijke robot, het levenslicht. Onze nieuwste generatie robots – met name James en Cruzr – is technisch al veel geavanceerder; zij wijzen je bijvoorbeeld geheel zelfstandig de weg in een ziekenhuis en beheersen maar liefst 53 talen.”

Onderstaande video geeft een korte impressie van de menselijke robots van De Heer Medicom.

Impressie

Wilt u Cruzr Epidemic live bekijken?

Op zaterdag 15 augustus 2020 voert Cruzr Epidemic gezondheidschecks uit bij de baanwedstrijd van Atletiekvereniging Unitas te Sittard

Komende zaterdag 15 augustus organiseert Atletiekvereniging Unitas op haar buitenaccommodatie aan de Eggerweg 4 te Sittard (gelegen naast het voetbalstadion van Fortuna Sittard) voor het eerst sinds de corona-uitbraak een sportwedstrijd. Tijdens deze baanwedstrijd in de aanloop naar het NK maakt, in het kader van de corona-preventie, ook de Cruzr Epidemic van De Heer Medicom zijn opwachting. Hiermee heeft AV Unitas de wereldprimeur!

Vóórdat de atleten zich inschrijven voor de wedstrijd, zal deze robot met behulp van een infraroodcamera bij alle deelnemers de lichaamstemperatuur meten zodat voor hun duidelijk is dat ze op een verantwoorde manier aan de wedstrijd kunnen deelnemen. Op deze manier zijn alle deelnemers verzekerd van een veilige en gezonde sportomgeving.

Wilt u meer informatie over de inzet van een robot in uw organisatie?

Neem contact met ons op