ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd
Zoek
Sluit dit zoekvak.
ISO27001 | NEN7510 | ISO9001-2015 Gecertificeerd

Blog: zorgmedewerkers leren met plezier dankzij e-learning

Voor een zorgorganisatie heeft de introductie van nieuwe zorgdomotica-oplossingen meestal heel wat voeten in de aarde. Zo is het zaak dat zorgmedewerkers zo snel mogelijk leren omgaan met de diverse nieuwe systemen. E-learning, waarbij de cursisten kant-en-klare online lesmodules kunnen volgen, is hierbij een onmisbaar hulpmiddel.

In plaats van een cursus in een leslokaal – zoals vroeger gebruikelijk was – kun je bij een e-learningmodule de lesstof onder de knie krijgen waar en wanneer je maar wilt. “Een ander belangrijk voordeel van e-learning is dat je de lesstof met behulp van onder meer beeldverhalen en videofilmpjes inhoudelijk extra aantrekkelijk en levendig kunt maken. Het is namelijk belangrijk om niet alleen vanuit de techniek, maar ook vanuit didactisch oogpunt naar e-learning te kijken. De cursisten leren daardoor met veel plezier”, weet Huibert Teun de Ruijter, ontwikkelaar en adviseur van e-learningmodules van De Heer Medicom, specialist in innovatieve zorgdomotica-oplossingen. “Het mooie van onze e-learningmodules is ook dat de cursisten in een veilige, nagebootste online omgeving met de applicatie leren werken. Zorgmedewerkers die bijvoorbeeld leren werken met de Mobile Zorg app van De Heer Medicom krijgen in de betreffende e-learningmodule een nagebootste mobile device te zien. Daarop kunnen ze in hun eigen tempo naar believen oefenen, net zo lang totdat ze de app helemaal onder de knie hebben. Stel, je wilt terug naar een vorig schermpje, dan kun je dat net zo vaak doen als je zelf wil. In een klassikale lessituatie is dat toch wat lastiger.”

Voice-over

In nauwe samenwerking met klanten van De Heer Medicom is inmiddels al een aantal e-learningmodules ontwikkeld. Daarbij worden kosten noch moeite gespaard om die voor de cursist zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. “Zo onderscheiden onze e-learningmodules zich bijvoorbeeld doordat alle teksten die de cursist leest tevens als gesproken tekst hoorbaar zijn, in de vorm van een voice-over. Dat wordt door cursisten als zeer prettig ervaren. Want op die manier komt de informatie via meerdere zintuigen binnen, waardoor de lesstof veel beter wordt opgenomen.”

Kostenbesparend voor werkgever

E-learning biedt niet alleen veel praktische voordelen voor medewerkers, maar ook voor werkgevers, benadrukt Huibert Teun: “Ga maar na: doordat e-learning plaats- en tijdonafhankelijk is, hoeven geen cursusdata te worden gepland, geen leslocaties met koffie en broodjes te worden geregeld en zijn er ook geen reis- of overnachtingskosten voor cursisten. Al met al kunnen werkgevers dankzij e-learning heel wat kosten besparen.”

Kennis blijft behouden

Een groot voordeel van e-learning is ook dat daarmee wordt voorkomen dat kennis verloren gaat. Vooral grote organisaties met veel personele verschuivingen kampen nogal eens met het vervliegen van kennis. “Bij overdracht van leerstof van de ene op de andere medewerker gaat er vaak kennis verloren. Maar dankzij de standaard e-learningmodules blijft die kennis voor de organisatie altijd behouden. Die kennisborging is van essentieel belang”, verduidelijkt Huibert Teun.” Bovendien blijft de kennis altijd actueel. Eventuele wijzigingen in de lesstof worden meteen verwerkt in de e-learningmodule, zodat de inhoud voor alle cursisten altijd up-to-date is.”

Wilt u méér weten over de voordelen van e-learning voor uw zorgorganisatie?
Neem dan contact met ons op. De specialisten van De Heer Medicom helpen u graag vooruit!