Van een radio- en tv-zaak naar dé specialist voor innovatieve zorgdomotica-oplossingen
In 1961 start Leo Bruls in Geleen een radio- en tv-zaak. Dat is het prille begin van het huidige De Heer Medicom in Born, dat inmiddels is uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van innovatieve zorgdomotica-oplossingen.
Hoe het allemaal begon
Niet lang nadat Leo Bruls zijn winkel in radio’s en tv’s heeft geopend, begint zijn zoon Nardy met het installeren van antennes. Aanvankelijk voor particulieren, maar al spoedig legt hij zich toe op het installeren van de ‘centrale antenne’, de voorloper van de latere kabel-tv. In 1970 besluit Nardy om de zaak, die toen ook al naar Obbicht is verhuisd, van zijn vader over te nemen. Met Installatiebedrijf Bruls, zoals de zaak dan inmiddels heet, specialiseert hij zich verder in zogeheten zwakstroom-installaties, zoals kabel-tv, draadomroep en zusteroproep.
Ontwikkeling eerste zorgdomoticasysteem
Vanaf begin jaren tachtig start het bedrijf met de eigen ontwikkeling van de allereerste zorgdomoticasystemen. De aanleiding daarvoor is een vraag van zorginstelling St. Anna in Heel om een gecombineerde babyfoon te ontwikkelen die alleen inschakelt bij geluid. Dat resulteert in de Acoustic Digital Night Controler, kortweg ADNC 2007. Niet lang daarna ziet de ANC 2018, de opvolger van de ADNC 2007, het levenslicht. In diezelfde periode stuurt Nardy Bruls naar alle geestelijke gezondheidsinstellingen in Nederland een mailing. Dat levert welgeteld één reactie op, namelijk van de instelling Maartenswouden in het Friese Drachten, die in 1984 gelijk vier exemplaren van de ANC 2018 bestelt. Hoewel dit apparaat nog met enkele kinderziektes kampt, volgen weldra meerdere klanten. Hierdoor krijgt de groei van Bruls Telecommunicatie een belangrijke impuls.
Bedrijfsgroei en verhuizingen
Omdat het pand in Obbicht te klein wordt, verhuist het bedrijf in 1990 naar een ruimere locatie aan de Heirweg in Born. Tegelijkertijd komt er steeds meer vraag naar meer omvangrijke zorgdomoticasystemen, hetgeen resulteert in de ontwikkeling van de ANC 2019. Het grootste verschil met de ANC 2018 is dat dit systeem gemakkelijker in een balie ingebouwd kan worden. Daarna volgen de diverse generaties zorgdomoticasystemen elkaar snel op. Na de komst van de ANC 3000 in 1995 volgt in 1996 de ANC 5000 die als eerste een PC als userinterface heeft. Speciaal voor psychiatrische inrichtingen wordt het PSS (Personal Security System)-systeem ontwikkeld waarnaar vooral op de Duitse markt veel vraag is. Intussen is de bedrijfsnaam veranderd van Bruls Telecommunicatie in Bruls Telecom. Door de gestage groei – inmiddels telt het bedrijf al een tiental medewerkers – is het rond de eeuwwisseling opnieuw hoog tijd voor een verhuizing. Daarom wordt in 2000 de huidige huisvesting aan de Sluisweg in Born in gebruik genomen.
Technologische doorbraak
Ook in het nieuwe millennium gaat het bedrijf verder op de ingeslagen weg en wordt de ene na de andere innovatie ontwikkeld. Zo komt de ICU (Intelligent Chamber Unit) tot stand: een actieve kamerunit met een aanzienlijk betere geluidskwaliteit en interface ten opzichte van eerdere systemen. In 2001 verkoopt Nardy Bruls zijn bedrijf aan Bert de Heer, waarna de onderneming verder door het leven gaat als De Heer Medicom. De volgende technologische doorbraak wordt bereikt met de ontwikkeling van de IPICU en de Care4me; deze zorgdomoticasystemen kunnen namelijk ook op een regulier computernetwerk worden aangesloten. Anno 2021 is De Heer Medicom, dat onder de dagelijkse leiding staat van directeur Frans Luiten en 32 medewerkers telt, uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van innovatieve zorgdomotica-oplossingen. Ook in de toekomst hoopt het bedrijf een wezenlijke bijdrage te leveren aan meer zekerheid en veiligheid binnen de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, ziekenhuiszorg alsook voor thuiswonende ouderen.